Petefészekrák immunterápia. A petefészekrák immunterápiája - Osteoma - April


petefészekrák immunterápia emberben a helmint fertőzés tünetei

Bizonyos daganattípusok azonban megtalálják a módját annak, hogy kivédjék a szervezet immunválaszát. A "programozott halál-1", azaz a PD-1 elnevezésű fehérje megakadályozza, hogy az immunrendszer azonosítsa és megtámadja a ráksejteket.

A szakemberek ezért olyan antitestek kifejlesztésébe kezdtek, amelyek a T-sejtek felszínén expresszálódó PD-1 receptort blokkolják.

petefészekrák immunterápia paraziták a szív kezelésében

Bizonyos ráktípusok kezelésénél már alkalmaznak antitesteket, de a petefészekrák ellen eddig semmi sem volt hatékony. A most tesztelt nivolumab már hatékonynak bizonyult egyebek között a melanoma, a veserák és a nem-kissejtes tüdőrák kezelésében.

petefészekrák immunterápia paraziták repülő betegség kezelése

A három évig tartó második fázisú klinikai vizsgálat során platina rezisztens petefészekrákban szenvedő 20 beteget kezeltek nivolumabbal. A résztvevők kéthetente kapták infúzióban egy éven át, vagy betegségük előrehaladtáig, írják a szerzők a Journal of Clinical Oncology folyóiratban megjelent tanulmányban.

Hogyan működik az immunterápia a rákkal szemben?

Ez volt az első alkalom, hogy sikerült igazolni a nivolumab biztonságosságát és hatékonyságát az egyéb kezelésre nem reagáló petefészekrákos betegeknél. A petefészekrák világszerte a hetedik leggyakoribb daganattípus a nők körében, és a betegség gyakran egészen addig diagnosztizálatlan marad, amíg nem ad áttétet.

petefészekrák immunterápia parazita zapper

A betegek több mint 70 százalékánál visszaesés következik be, és petefészekrák immunterápia a kiújuló daganat ellenállóvá válik a kemoterápiával szemben, akkor a betegséget rendkívül nehéz kezelni.