Gyomorrák története, Betegtörténetek


Főoldal » Betegségek » Gyomor-bélbetegségek » Gyomorrák, nyelőcsőrák, vastagbélrák, végbélrák » Gyomorrák » A gyomorrák kialakulásának négy mechanizmusát azonosították A gyomorrák kialakulásának négy mechanizmusát azonosították a Szingapúri Génkutatási Intézet GIS tudósai, akik eredményeiket a Genome Biology című folyóiratban ismertették.

gyomorrák története

Az elhunytak 60 százaléka ázsiai gyomorrák története olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon Az újgenerációs szekvenálási technológiák alkalmazásával a GIS tudósai feltérképezték a gyomorráknál a genomban fellépő kisebb-nagyobb léptékű mutációkat, ennek köszönhetően sikerült a rosszindulatú daganat kialakulásához vezető gyomorrák története különböző mechanizmust elkülöníteniük.

Ezek egyikében nagy valószínűséggel bakteriális fertőzés indítja be a géneken célzott hatást kifejtő kóros folyamatot. A többi mechanizmusnál a kóros hatás a genomon bárhol érvényesülhet, ide tartoznak egyebek között a károsító oxidatív tényezők kiváltotta folyamatok, vagy a DNS hibajavító rendszerének a meghibásodása.

gyomorrák története

Nirandjan Nagarajan, a tanulmány vezető gyomorrák története hangoztatta: első ízben sikerült kimutatni, hogy a rákos megbetegedésnél a mutációs folyamat a genomon kifejtett célzott hatás következménye. Patrick Tan, a tanulmány társszerzője kiemelte: első ízben elemezték a gyomorrákot az egész genom szintjén.

gyomorrák története

A szekvenálás a DNS építőköveit alkotó nukleotid-bázisok adenin, guanin, citozin, timin sorrendjének a meghatározása. A DNS-javítás a sejtekben állandóan zajló folyamat, amely a normális anyagcsere-folyamatok és külső hatások okozta károsodásokat, veszélyes mutációkat korrigálja.

gyomorrák története