Gyomorrák megelőzése. Befolyásolható, megelőzhető-e a gyomorrák?
- Így előzhető meg a gyomorrák! - HáziPatika
- A megelőzés szerepe a gyomorrák esetében is nagyon fontos!
- A gyomorrák tünetei és rizikófaktorai
- A gyomorrákos betegek esetében fokozottan gyakoriak az étkezési és emésztési problémák.
- A betegség helmintikus fertőzése
Gyanús jelek, tünetek, melyek utalhatnak gyomorrákra: étvágytalanság, egyéb okkal nem magyarázható fogyás, gyomortáji kényelmetlen érzés, bizonytalan hasi fájdalom, hányinger, gyakori émelygés, hányás előrehaladott stádiumban vérhányásritkán tapintható tumor a has felső részén, étel- illetve húsundor, fekete széklet ún.
Sajnos igen gyakori, hogy már csak az áttétek jelenléte miatt indul elsődleges tumorkutatás, és ilyenkor derül fény az elsődleges gyomordaganatra.

Áttét lehet a májban, ekkor tapasztalható egyenetlen felszínű, megnagyobbodott máj. Képződhet kóros hasi folyadék, mely az egész hasüreget kitölti, esetleg a hasat elődomborítja. Tapintható lehet kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó a gyomor környékén, vagy bal oldalon a kulcscsont körül.

Jelentkezhet áttét a csontokban, ami kifejezett csontfájdalommal jár. A daganat ilyen mértékű terjedése már mindig előrehaladott állapotra utal, amikor a túlélési esélyek sokkal rosszabbak. A gyomorrák kialakulásának rizikófaktorai A gyomorrák kialakulása összetett, többlépcsős folyamat, amelyben a genetikai tényezők mellett alapvető az étrend és a környezet szerepe.
Adenoma, Hamartoma, Leiomyoma, Hyperplasticus polypok, Többszörös polyposis szindrómák pld. Familiaris adenomatosus polyposis, multiplex neurofibromatosis Rosszindulatú daganatok: Adenocarcinoma ventriculi gyomorrákNeuroendokrin tumor carcinoidLymphoma, GIST A gyomorrák kialakulása összetett, többlépcsős folyamat, amelyben a genetikai tényezők mellett alapvető az étrend és a környezet szerepe. Az elfogyasztott ételek magas sótartalma, a sózással, füstölésselfokozott nitrit és nitráttartalmú pácolással tartósított élelmiszerek rákkeltő hatásúak.
A gyomorrákoknak mindössze 10 százalékában fedezhető fel öröklődés, vagy családi halmozódás. Helicobacter pylori fertőzés: ez a baktérium felelős a gyomorfekély és a krónikus gyomorrák megelőzése egyes típusainak kialakulásáért, jelenlétével gyomorrák megelőzése növeli a gyomorrák kialakulásának kockázatát.
A fertőzés az egészséges lakossághoz képest kb. Bővebben Helicobacter pylori Genetikai tényezők: családi halmozódás, A-vércsoport.

Megközelítőleg 10 százalékban fedezhető fel öröklődés, vagy családi halmozódás, az esetek többségében életmód tényezők vagy kezelhető betegségek állnak a háttérben.
Táplálkozási szokások: a magas sótartalmú ételek, a sózással, füstöléssel, pácolással tartósított élelmiszerek fogyasztása, a friss gyümölcsben és zöldségben szegény étrend fokozza a gyomorrák kialakulásának a kockázatát.
Betegségek, műtétek A gyomor nyálkahártyájának krónikus gyulladásai, fekélyei. Bővebben A gyomorfekély Jóindulatú daganatok, polipok.
Cím: Szeged, Izabella u.